איך לשמור על בטיחות וזיהום האוויר
זיהום אוויר נוצר ממספר מקורות. יש זיהום שמקורו בתופעות טבע, כמו סופות אבק שמגיעות לאזורים שונים בישראל מהמדבריות שנמצאים בה או בקרבתה. זיהום אוויר אחר נוצר מפעילות אנתרופוגנית כגון: פליטות ממפעלי תעשייה, מכלי רכב, ממשקי בית וממזהמי אוויר מגוונים. ציוד לניטור אוויר בודק את איכות האוויר. יש צורך בבדיקה קבועה מאחר וגם זיהום אוויר בריכוז נמוך הינו מסוכן, במיוחד, כאשר הוא מתרחש לעיתים קרובות ולאורך זמן. הוא פוגע באוכלוסייה הכללית ובעיקר אצל החלשה כמו: חולים במחלות נשימתיות, כרוניות, לב וכלי דם, ריאות ועוד, וכן, קשישים, ילדים ונשים הרות. הסיכונים לטווח ארוך ובינוני הם בהופעת מחלות סרטן שונות, השפעות שליליות על התפתחות מערכת העצבים, תוצאי לידה שליליים, סוכרת, השמנת יתר, ליקויים קוגניטיביים ועוד.
מה מודדים בבדיקות זיהום אוויר?
בזיהום אוויר נמדדים חלקיקים של חומרים מסוכנים דוגמת גופרית דו חמצנית, אוזון, חנקן דו חמצני, בנזן, פורמלדהיד ועוד. כל אלה הם תוצרים של תעשיות שונות, זיקוק דלק לסוגיו, גז, פטרוכימיות, צבע, פלסטיק ועוד. ממשלת ישראל באמצעות המשרד לשמירה על איכות הסביבה מחוקקת חוקים ותקנות שנועדו לצמצם את האוויר המזוהם. אחד מהחוקים החשובים הוא חוק אוויר נקי התשס"ח – 2008 שנכנס לתוקף בינואר 2011. כללי החוק נקבעו על ידי משרד זה בשיתוף משרד הבריאות ובעלי עניין אחרים. החוק קובע כי על מפעלי תעשייה לקבל היתרי פליטה ולצמצם פליטות בעזרת הטכנולוגיות הזמינות ביותר. ערכי זיהום האוויר עודכנו מאז מספר פעמים, כך ב2013 ואחר כך ב2016, כאשר המטרה המוצהרת היא לצמצם ככל האפשר את זיהום האוויר.
המשמעות של ניטור אוויר
ניטור אוויר משמעותו, כאמור, בדיקת איכות האוויר והוא מתבצע במקומות חיצוניים ופנימיים. תחנות ניטור קיימות במקומות שונים ברחבי הארץ כולל באזורי תעשייה כבדה. בתחנות אלו קיימים מכשירים שונים המסוגלים למדוד את כמות וריכוז החומרים המסוכנים באוויר, את חלקיקי האבק וכדומה. ניטור אוויר מתבצע גם בתוך מבנים תעשייתיים, ביחידות משרדים ועוד ואף הוא נעשה באמצעות מכשירים המתאימים למדידת הפרמטרים השונים המשפיעים על איכות האוויר. בין המכשירים ניתן למצוא: דוגמי חלקיקים באוויר, גלאי דליפות גז פריאון, מדי איכות אוויר, אנלייזרים, מכשירים למדידת כספית באוויר. קיימים דגמי מכשירים שונים שחלקם ניידים וכל אחד יכול למצוא את אלו המתאימים לצרכיו.
החובה לעמוד בתקנים על פי החוק
מפעלים חייבים לפעול על פי תקנים הקבועים בחוק אוויר נקי כדי לא להיענש. העונשים יכולים להיות מקנסות ועד לסגירת מפעל מזהם או קו ייצור מזהם. מבחינים במספר מערכות שמטרתן אוורור וסינון אוויר בתוך אולמות הייצור ומבנים אחרים. יש מפוחים, מסננים שונים. מערכות יניקה, סקרברים, תאי יניקה, יחידות טיהור, מחמצנים קטליטים, מערכות שאיבת אבק מרכזיות וניידות ועוד. השימוש במערכות טיהור אלו, ואחרות נוספות, נועד לשמירה על סביבת עבודה נקייה ובטוחה, מפחית את הסיכון למחלות ולהיעדרויות מעבודה, מונע הוצאות על תביעות ביטוח, ובאופן כללי, תורם למוניטין הטוב של המפעל הדואג לעובדיו.